Yapay zeka, bir bilgisayarın ya da bilgisayar ile kontrol edilen bir robotun istenilen komutları yerine getirmesi üzerine kurgulanmış sistemdir. Genellikle insanların düşünme becerilerini taklit etme yeteneğinden yola çıkılarak bulunmuştur. Bu düşünme becerilerini çeşitli komutlarla harekete geçirmeye yönelik robotlar tasarlanmıştır. Robotların kullandığı bu komut sistemine ‘yapay zeka’ denilir.

Türkiye’de Yapay Zeka
Türkiye, yapay zeka bakımından bölgenin lideri olarak öne çıkıyor. Türkiye’de şirketlerin yüzde 80’inin yapay zeka stratejilerini doğrudan üst düzey yöneticileri ile ele aldığı ve şirket stratejilerini buna göre şekillendirdiği biliniyor.

Yapay Zeka Gelişmeleri

Kansere Umut
Özellikle sağlık sektöründe yapay zekanın kuvvetli öğrenme algoritmaları uzun bir süredir sağlık hizmetlerinde kullanılıyor. Görüntüleme yeteneği sayesinde kanser tarama ve tespitinde, kanser hastalarına umut veriyor. Yapay zeka rutin olarak tıbbi görüntüleme yapabildiğinden hastanelerde kullanılıyor, bu da personelin iş yükünü oldukça hafifletiyor.

Engelli Bireylere Olanak
Yapay zeka ile engelli kişilerin, engellerinin üstesinden gelmesine olanak sağlanır. Yapay zekayı kullanarak görme engelli ve duyma zorluğu çeken hastalarda öğrenmeyi kolaylaştırmaya yönelik ciddi çalışmalar yapılıyor. Bunun için yapay organ üretmeye varan bir takım çalışmalar yapılır.

Tarımı İyileştirme
Yapay zeka ile tohum geliştirmek, en verimli mahsulü almak ve yabani otlardaki kimyasalı düzgünce kullanılmasını sağlamak için birçok veriyi analiz edebiliyor; böylece tarıma hızlı ve pratik destek sağlar.

Arıların Korunması
Dünyadaki arı nüfusu gittikçe azalıyor ve bu diğer bitkilerin tozlaşması ve çoğalması açısından oldukça önemli bir konu. Arıları kurtarmak için Dünya Arı Projesi yapay zekadan yararlanıyor. Arı kovanlarına konulan yapay zeka ile üretilmiş kamera, mikrofon ve hareket sensörlerinden alınan verilerden yararlanılıyor. Böylece bu veriler arıların hayatta kalmasına erken safhada yardımcı oluyor.

Yapay Zeka Tehlikeli Mi?
Henüz Yapay Zeka için tehlikeli veya tehlikesiz diyemeyiz. Yapay zekayı oluşturan insan olduğu için kullanacağı alana göre tehlikeli olabiliyor. Devletlere yapay zekayı kötüye kullanımını önlemek için önemli görevler düşüyor.
Yapay zeka bazı durumlarda tehlike riskleri olsa da pozitif katkılarını göz önüne alırsak daha da verimli olacaktır.

Eğitimde Yapay Zeka
Bilgiden beslenen yapay zeka, her geçen gün kendini geliştiriyor ve öğrendiğini öğretiyor. Öğrendikçe daha iyi deneyim kazanan yapay zeka iyi bir öğretmen haline geliyor.

Yapay Zekanın Eğitime Yararları
Günümüzde uygulanan yapay zeka eğitim sistemi ile temel eğitim aktivitelerinin kişiselleştirilmesi ve planlanması, öğrencilerin kendilerini daha erken tanıyarak doğru bir gelecek oluşturmasını sağlıyor.

Yapay zekanın sağladığı verim ve kolaylık öğretmenlerin rolünü değiştirip kolaylaştırıyor. Deneme yanılma yönetimini aktif hale getirerek öğrencilerin kendilerini geliştirmesine büyük olanak sağlıyor.

Published On: Haziran 7th, 2021 / Categories: Genel /

Subscribe To Receive The Latest News

Curabitur ac leo nunc. Vestibulum et mauris vel ante finibus maximus.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Add notice about your Privacy Policy here.